1. When Can Condo Owners Obtain Exclusive Use of Common Areas?
Condominium owners may already hold exclusive use rights to certain common areas. Requests involving unassigned shared property raise different approval requirements.
Existing Rights under Civil Code § 4145
Civil Code § 4145 defines exclusive use common area as property designated by the declaration for fewer than all owners and appurtenant to their separate interests.
Unless the declaration provides otherwise, balconies, patios, exterior doors, windows, and certain fixtures serving one unit generally qualify. Telephone wiring serving a single unit but located outside its boundaries also receives specific statutory treatment.
These rights do not transfer ownership of the common area itself. Owners should examine the recorded declaration and condominium plan to identify the boundaries of their separate interest and any exclusive use areas. Unclear recorded rights may require further residential real estate review.
Requests for Newly Assigned Shared Property
An owner might seek exclusive use of a courtyard section, an unassigned parking area, or part of a shared outdoor space.
The HOA must examine the proposed arrangement to determine whether it grants a continuing exclusive use right or merely permits a temporary activity. Calling an agreement a license does not necessarily determine its legal effect.
A continuing arrangement that effectively excludes other owners from common property may trigger Civil Code § 4600 even if the board describes it as permission rather than a property grant.
2. When Does Exclusive Use Require a Membership Vote?

Under Civil Code § 4600(a), the board generally needs approval from members owning at least 67% of the separate interests before granting exclusive use of common area. The governing documents may establish a different percentage.
Exceptions under Civil Code § 4600(B)
Certain grants do not require the membership vote specified in § 4600(a). The exceptions include grants intended to:
- Correct construction encroachments or specified engineering errors.
- Accommodate a disability.
- Assign a parking space or storage unit designated for assignment in the declaration but not assigned to a particular unit.
- Transfer maintenance responsibility for generally inaccessible common property not used by the membership.
- Support qualifying electric vehicle charging installations or solar energy systems.
The statute also addresses specified development-plan adjustments, public agency requirements, and compliance with governing law.
Each exception has its own conditions. A request to enclose shared outdoor space does not become exempt simply because the proposed enclosure improves the property.
Voting Procedures and Required Disclosures
When members must approve a grant under § 4600, Civil Code § 5100 generally requires a secret-ballot election under the applicable statutory election procedures.
Section 4600(c) also requires the proposed measure to disclose whether the association will receive monetary consideration and whether the association or recipient will provide insurance coverage.
The approval threshold concerns members owning the required percentage of separate interests, not merely a percentage of the votes cast.
The following examples illustrate how approval requirements may differ.
| Proposed Use | Primary Legal Question |
|---|---|
| Use an existing exclusive use balcony | Is the right established under § 4145 or the declaration? |
| Reserve part of a shared courtyard | Does § 4600 require a membership vote? |
| Correct a construction encroachment | Does a statutory exception apply? |
| Install a permanent enclosure | Are both property-use and architectural approvals required? |
Use an existing exclusive use balcony
- Primary Legal QuestionIs the right established under § 4145 or the declaration?
Reserve part of a shared courtyard
- Primary Legal QuestionDoes § 4600 require a membership vote?
Correct a construction encroachment
- Primary Legal QuestionDoes a statutory exception apply?
Install a permanent enclosure
- Primary Legal QuestionAre both property-use and architectural approvals required?
A successful membership vote does not eliminate building permit requirements or override restrictions imposed by applicable law.
3. What Documents Should Owners Review before Applying?
Owners should identify the affected property, the requested use, and any physical changes before submitting an application. The declaration and association rules help establish which approvals are necessary.
Cc&rs, Condominium Plans, and Existing Agreements
The recorded declaration, commonly called the CC&Rs, identifies property restrictions and may establish exclusive use rights. The condominium plan helps identify unit boundaries, while bylaws and architectural rules govern association procedures.
Owners should obtain the declaration and amendments, condominium plan, relevant architectural rules, and any existing exclusive use agreements. Proposed drawings should identify the area affected and changes to shared facilities.
Where a project involves drainage, utilities, structural components, or shared access, the HOA may also require technical documentation. Municipal approval may be necessary for regulated construction.
Maintenance, Insurance, and Transfer Rights
Before accepting an exclusive use arrangement, an owner should clarify responsibility for maintenance, repairs, insurance, and damage involving the affected area.
California Civil Code §§ 4775 and 4145 may affect maintenance obligations for exclusive use common areas, subject to the statutory framework and governing documents. The agreement should address any responsibilities associated with the proposed grant without assuming that every maintenance obligation automatically shifts to the recipient.
Owners should also verify whether the right remains attached to the unit after a sale or depends on a separate agreement with transfer restrictions.
4. Does HOA Approval Also Permit Physical Changes?
Exclusive use rights do not necessarily authorize construction. An owner may need architectural approval even after receiving permission to use an area privately.
Architectural Review under Civil Code § 4765
When governing documents require approval for physical changes, Civil Code § 4765 requires a fair, reasonable, and expeditious review process with specified response deadlines.
The HOA must issue written decisions and explain any denial and the reconsideration procedure. Applicants generally have a right to reconsideration at an open board meeting, subject to statutory exceptions.
Architectural approval cannot override governing documents unless required by law or replace a membership vote required under § 4600.
Challenging an Improper Exclusive Use Grant
Owners disputing an exclusive use grant should review the declaration, voting records, board decisions, and applicable statutory exceptions.
Under Civil Code § 4605, association members may seek declaratory or equitable relief, including an injunction or restitution, for violations of § 4600. They must file within one year after the cause of action accrues.
Prevailing members may recover attorney's fees and costs, and courts may impose civil penalties of up to $500 per violation, subject to statutory conditions. Disputes over HOA authority may warrant HOA litigation review.
5. Frequently Asked Questions
Can a Condo Owner Obtain Exclusive Use of a Shared Hallway or Entrance?
A grant may be possible only if the arrangement complies with the governing documents, applicable approval requirements, and building safety laws. The HOA cannot authorize an arrangement that unlawfully obstructs required exits or accessible routes. Owners should establish whether the proposed area can legally support exclusive use before seeking a vote.
Can an HOA Charge an Owner for Exclusive Use of Common Property?
An association may receive monetary consideration for an exclusive use grant when the arrangement is authorized under applicable law and governing documents. Civil Code § 4600(c) requires a membership voting measure to disclose whether the association will receive payment. That disclosure requirement does not independently establish authority to charge a particular amount.
05 Nov, 2026

